Document Actions
logo museo napolibeniculturali

Historia e Muzeut

Historia e Muzeut 

Facciata ampiaMe vendimin n° 280 qe daton në 25 nëntor 1933 i aprovuar nga G.P.A lidhur me 28 dhjetorin 1933, u themelua ne komunen e Kanosës ne Pulia një muze Qytetar me qellimin për te mbledhur,sistemuar dhe konservuar të gjith materialin arkeologjik te riardhur dhe të rishitur gjatë kohës së slleverve në territorin komunal. Me dekretin ministror të 15 shtatorit 1965 drejtuar Klasifikimit të Muzeve jo shteteror Muzeu Civico u klasifikua si ‘Muze Minor’( n.36 të rrjeshti IV-Muze Minor) për kuptimin dhe efektet e artit.  1 të ligjit n.1080, 22 shtator 1960. Si rrjedhojë e kësaj, Administrimi Komunal duke u bazuar ne ligjin n.144 të 18 janarit 1967 siguron emerimin e një komisioni me detyrën që të zgjedhi Drejtorin e Muzeut i cili do ta drejtoje muzeun   nga pikpamja teknike –artistike. Projekti rregullues i organizimit dhe funksionimit të Muzeut Civic, i propozuar nga Komisioni, iu propozua në 14 qershor të 1967 për aprovim Komitetit ndërministror, i cili shprehu mendime favoruese. Prefektura e Barit ne datën 12 mars 1968 fton administraten lokale qe të adoptojë shkresat e ratifikuara të rregullores por  vetëm në 21 prill të 1970 me vendim të këshillit komunal u miratuan. Tu in DauniosNë këtë rrugë institucionale vendimtare ka qëne figura e profesorit Giuseppe Morea,  drejtor i Muzeut Civic, i cili u mundua për përkufizimin e strukturës muzeale jo vetem si depozit-kontenitor i materialeve arkeologjike, por si ent aktiv në mirmbajtjen e të mirave të komunitetit duke koordinuar dhe ndërhyrë në situatat e emergjencës. Puna e shënimit të saktë të blerjeve te muzeut është e admirueshme dhe arrin deri në ekstrem sa të shënojë me të kuqe të gjithë artikujt e vjedhur, detaj qe thekson sigurinë e përkohëshme te hapësirave në zotërim. Pasuria e tij është mbledhur nga ata qe e kanë leshuar, Dr. Amadeo di Chio, Dr. Giovanni Cramarossa dhe i fundit Dr. Sabino Facciolongo, i transferuar në shtatë janar të 2003, e cila u ndoq nga transferimi i Muzeut Civic ne Pallatin Kasieri dhe Pallatit Iliceto, për të vazhduar me tej rrugëtimin. Aktualisht i është besuar dirigjentit të zyrës për vlerësimin e pasurive ing.Sabino Germinario.

Pallati Iliceto nuk eshtë vetëm kontenitori i ri muzeal, por në vazhdimësi interpreton nevojën për të shprehur gjallërinë e hisorisë arkeologjike të Kanoses përmes  rrugëtimeve espozitive adeguate. Mbas shfaqjes ‘Zoti me vetwtimw’ në 20 maj të 2007 u inagurua ‘Tu in daunios’ një restaurim, i bërë nën kujdesin e doktoreshes Marisa Corrente, funksionare për të mirat arkeologjike në Pulia.Ekspozimi i kthen publikut materialet e dunia Canusium, të mbijetuar nga vjedhja e dhunshme e pasurisë.


Pallati Iliceto

Pallati Iliceto, i vendosur në rrugën Trieste dhe Trento në zonën kështjellë, eshtë me shumë mundësi një nga më antikët në qytet. Drejtimet e para historike janë kundërshtuar nga një tavolinë e mbajtur në vitin 1586. Pallati u ndërtua në një impiant të mëparshëm, sic e evidento dhe struktura murale. Gurët , ashtu si të sjelle ne tavolinë e vitit 1586 dhe sic e konfirmon dhe incizimi i Abate Saint nuk prezanton një strukturë autonome krahasuar me strukturën rrethuese. Hyrja është e karakterizuar nga një shkallë monumentale në fund të së cilës të pret një llozhë e madhe.

Që nga 2005 Pallati Ilceto ka mirepritur Muzeun e Marionetave, duke prezantuar koleksionin e bukur të Aquila Taccardi, një asortiment shume i pasur me personazhe të dimensioneve të mëdha të punuar në dru, me sy autentik kristali, me veshje të bukura të epokës në mendafsh, armatura të punuara me finesë me skenografi autentike të kohës. Spikasnin protagonistët e historisë Disfata e Baretës, e celebruar në romanin e Massimo D’Azeglio.

 
Në maj të 2005 u inagurua në Pallatin Iliceto një promovim i Fondacionit Arkeologjik të Kanosinës, e titulluar ‘Il dio con la folgore, dedikuar rrugetimeve dhe pamjeve të të shenjtit Canusium. Pallati është hapur edhe në raste manifestimesh teatrale në veren e vitit 2003, për përurime kinematografike në pjesën e jashtme në verën e vitit 2004 dhe 2005, si dhe për iniciativa bamirësie në verën e vitit 2007 dhe 2008. Duke filluar nga 20 Marsi 2007, Pallati Iliceto eshtë pjesë zyrtare e Muzeut Qytetar te Kanosës në Pulia.

« Mars 2018 »
Di Mo Ma En Fr Sh
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Comunità Europea Interreg Italia-Albania Regione Puglia Ministria e turizmit, kultures, rinise dhe sporteve Direzione Regionale per i Beni Culturali e Paesaggistici della Puglia Tecnopolis Novus Ortus

This site conforms to the following standards:

Section 508 WCAG
Valid XHTML Valid CSS
E përdorshme në çfarë browseri